logosite www.apostolosrizos.gr 

 

26 Μαΐου 2017

Apostolos Rizos Hellis Island Cover web

Αντί Δελτίου Τύπου

 

Ο Απόστολος Ρίζος κυκλοφορεί ένα ‘ψηφιακό 45άρι’, με τίτλο

 

"ΕΛΛΗΣ ΑΗ ΛΑΝΤ"

 

(List or Manifest of Alien Passengers)

 

Αν το σκεφτείς, το μόνο που άλλαξε είναι ο φορέας του ήχου, από το γραμμόφωνο των 78 στροφών, στα 45άρια και τα LP των 33 στροφών, στην κασέτα και το cd και από εκεί στις σημερινές ψηφιακές πλατφόρμες. Το μήνυμα και η μουσική, ο λόγος, το αίσθημα και το συναίσθημα παραμένουν ίδια. Ας πούμε ότι έχουμε ξεχάσει ένα ραδιόφωνο να παίζει από τις αρχές του αιώνα.

Ας πούμε ότι ο Απόστολος Ρίζος άκουσε αυτό το Ραδιόφωνο ξεχασμένο να παίζει κάτι λόγια του Γιώργου Σουρή, ένα ποίημα του από τις πολύ αρχές του αιώνα (του προηγούμενου) που ήταν σα να έχει γραφτεί χθες. Ίδια όλα κι απαράλλακτα. 115 χρόνια μετά. Και μετά, κολλητά ένα παραδοσιακό, από τα τραγούδια των Ελλήνων της Αμερικής, που λέει “ντούρου ντούρου”, μες στη φασαρία του κόσμου, άνθρωποι που φεύγουν ψάχνοντας σε μια γωνιά του πλανήτη το μέλλον τους. 

Θα μπορούσε να τα σιγομουρμουρίζει  ο Σταύρος Τοπούζογλου, ο ήρωας από το America America του Καζάν, θα μπορούσαν και οι δεκάδες φίλοι μας στο Λονδίνο ας πούμε. Έχουμε περισσότερους φίλους πια στο Λονδίνο απ’ ό,τι στα στέκια μας. 

Αυτό που θα έχει σημασία στο τέλος, θα είναι ο τρόπος που βρήκε ο καθένας μας να ζήσει και να περιγράψει την εποχή. Το πώς προσπάθησες να την αποτυπώσεις στο λευκό χαρτί, στα αυλάκια του βινυλίου, στο mp3. O φορέας δεν έχει σημασία, το μήνυμα και το αίσθημά του όμως έχει. 

Ο Απόστολος Ρίζος κυκλοφορεί 2 τραγούδια σαν σε 45άρι. Το μήνυμα πλέον ταξιδεύει. Το πόσοι θα το παραλάβουν έχει να κάνει και με το σε ποια ακτή θα φτάσει το μπουκάλι. Αλλά όχι μόνο. Πόσο έτοιμος είσαι να ακούσεις το μήνυμα;

 

Χρήστος Παπαμιχάλης

Ραδιοφωνικός παραγωγός

 

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΡΙΖΟΣ - ‘ΕΛΛΗΣ ΑΗ ΛΑΝΤ’ / List or Manifest of Alien Passengers*

 

Tracklist:

 

1. ‘Ντούρου – Ντούρου’

Παραδοσιακό (στίχοι πάνω σε παραδοσιακή σμυρναΐικη μελωδία)

 

Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, οι Έλληνες που έφταναν στο Έλις Άιλαντ - το κέντρο υποδοχής μεταναστών στη Νέα Υόρκη, έμοιαζαν χαμένοι ανάμεσα σε ένα πολύβουο πλήθος. Η ξένη γλώσσα, τους φάνταζε σαν ένα διαρκές ‘μπούρου – μπούρου’ ή ντούρου – ντούρου.

Η ανάγκη τους να ενσωματωθούν στη νέα γη, κονταροχτυπιόταν με το φόβο για το άγνωστο, την καθημερινότητα, τη δίψα για κοινωνική αποδοχή, τον έρωτα.

 

Μια από τις πρώτες ηχογραφήσεις του ‘Ντούρου – Ντούρου’ έγινε το 1928 στη Νέα Υόρκη, από τη Μαρίκα Παπαγκίκα. Προϋπήρχαν και εκδοχές με παραλλαγές στους στίχους, επίσης ηχογραφημένες στην Νέα Υόρκη, το 1927.

 

«Με ντούρου – ντούρου μ’ έβγαλαν μες την καινούργια χώρα,

το τραγουδούν οι κοπελιές και τους περνάει η ωρα..»

 

 

2. ‘Δυστυχία σου Ελλάς’

Ποίηση: Γεώργιος Σουρής

Μουσική: Απόστολος Ρίζος (βασισμένη σε πολίτικο χασάπικο σκοπό)

 

Το ποιήμα γράφτηκε από τον Γεώργιο Σουρή το 1893, σατιρίζοντας την κατάσταση στην Ελλάδα κατά την περίοδο της πρώτης χρεοκοπίας της, με τότε πρωθυπουργό τον Χαρίλαο Τρικούπη.Το ποίημα του μεγάλου ποιητή, θωρείται πλέον διαχρονικό, καθώς φαίνεται πως η ιστορία σε αυτή τη χώρα, επαναλαμβάνεται σε τακτά διαστήματα, χωρίς να αλλάζει στην πραγματικότητα τίποτα.

 

[...Καὶ ψωμοτύρι καὶ γιὰ καφὲ

τὸ «δὲ βαρυέσαι» κι «ὢχ ἀδερφέ».

Ὡσὰν πολίτης, σκυφτὸς ραγιᾶς

σὰν πιάσει πόστο: δερβεναγᾶς.]

 *Ο υπότιτλος ‘List or Manifest of Alien Passengers προέρχεται από το φύλλο καταγραφής των μεταναστών που έφταναν στο Elis Island της Νέας Υόρκης, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Στο νέο album, έπαιξε η  "πολυμήχανη" μπάντα του Απόστολου Ρίζου, ζωντανά στο στούντιο "ODEON" με ηχολήπτη τον Ηλία Λάκκα.

Κοντραμπάσο:Θεόδωρος Κουέλης

Drums: Νίκος Κασσαβέτης (Dr.Momo)

Τρομπόνι: Χρήστος Σπηλιόπουλος

Κιθάρα, τζουρά: Απόστολος Ρίζος

Το εικαστικό του εξωφύλλου, σχεδίασε η Τάμμυ Τσέκου.

Παραγωγή: Apostolos Rizos 2017 (P+C)

Ακούστε και κατεβάστε τα τραγούδια:

iTunes: http://apple.co/2qmc4O0

Google Play: http://bit.ly/2rFBCcR

Spotify: http://spoti.fi/2r2EXzV

Apple Music:https://itun.es/gr/cna4jb

Deezer: http://bit.ly/2r3Vt51

 

Ψηφιακή διανομή: Digital Minds

 

‘Ντούρου-Ντούρου’ – Απόστολος Ρίζος |Official Video Clip

https://youtu.be/ae1iODr4Wto

 

Apostolos Rizos Official links:

Website: www.apostolosrizos.gr 
YouTube Official Channel:
https://www.youtube.com/ApostolosRizos
Facebook page: https://www.facebook.com/ApostolosRizosOfficialPage

 

 

site bird ...facebook official page

 siteguitarfinaleole This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.