logosite www.apostolosrizos.gr 

 

βιογραφικό

Γεννήθηκε στη Λαμία το 1977. Έχει σπουδάσει Μηχανολόγος Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Οδηγήθηκε από πολύ μικρός στο δρόμο της μουσικής, εμπνευσμένος από τον κανταδόρο παππού του, που έπαιζε κιθάρα και φυσαρμόνικα.

Από την ηλικία των 15 ετών έπαιζε σε μικρές μουσικές σκηνές και συμμετείχε σε συγκροτήματα ως τραγουδιστής και κιθαρίστας. Παράλληλα διεύρυνε τις μουσικές του γνώσεις παρακολουθώντας μαθήματα κιθάρας θεωρίας, αρμονίας με τους Βασίλη Σπυρόπουλο, Βασίλη Ρακόπουλο και φωνητικής με τους Νένη Ζάππα, Μίρκα Γεμεντζάκη, Κarin Meier, Χρόνη Αηδονίδη.

Σε ηλικία μόλις 19 χρονών τον άκουσε για πρώτη φορά ο Νίκος Ζούδιαρης στη μουσική σκηνή «ΧΑΜΑΜ», δίπλα στον Γιώργο Ζήκα και τον Τάκη Μπουρμά και αργότερα τον επέλεξε ως ερμηνευτή του καινούργιου κύκλου τραγουδιών του με γενικό τίτλο «ΕΝΑΣ ΚΥΚΝΟΣ ΚΛΑΙΕΙ» (cd album,P+C 2000,Minos-EΜΙ)
Ένα χρόνο μετά η συνεργασία τους συνεχίστηκε με το cd single «ΦΥΣΑΛΙΔΑ» (P+C 2001, Minos-EMI).

Το 2010 παρουσίασε το πρώτο προσωπικό του album στο οποίο υπογράφει τους στίχους και τη μουσική, με τίτλο «Τι είδες που δεν είδα εγώ;»(Lyra). Πρόκειται για ένα θεματικό album με 14 τραγούδια, τα οποία συνθέτουν μια ιστορία που κυλάει σαν ταινία – κάθε τραγούδι και μια σκηνή.

Τον Μάρτιο του 2015 κυκλοφόρησε σε digital single το τραγούδι "Σ΄αυτή τη χώρα", σε στίχους της Τάμμυ Τσέκου και σε μουσική-ενορχήστρωση-ερμηνεία δική του, ως προπομπός του νέου album το οποίο θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2015.

 

Δισκογραφικές συμμετοχές bird 4

Το 2005, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας , τραγούδησε τη «Γυάλινη μικρή κουκλίτσα» στο   cd album  « Ο ΤΕΜΠΕΛΗΣ ΔΡΑΚΟΣ » του Γιώργου Χατζηπιερή (P+C 2006,Universlal music). Στα υπόλοιπα τραγούδια-παραμύθια του album τραγουδούν οι Ελευθερία Αρβανιτάκη, Αλκίνοος Ιωαννίδης,Σωκράτης Μάλαμας, Ελένη Τσαλιγοπούλου,Φοίβος Δεληβοριάς, Σοφία Παπάζογλου,Δώρος Δημοσθένους.

Στο cd album «Μικρή Ελεγεία» της Μάρθας Μεναχέμ (p+c 2007,Acoustica) συμμετέχει ερμηνεύοντας το ποίημα του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη  «Το βασίλεμα που πέφτει». Ερμηνεύουν επίσης οι Χρήστος Θηβαίος, Μάρθα Μεναχέμ, Γιάννης Λεκκόπουλος.

Στο cd album «Χιλιόμετρα» του Νίκου Ζουρνή (p+c 2009, LEGEND) συμμετέχει ερμηνεύοντας τα  «Θαύματα». Ερμηνεύουν επίσης οι Μανώλης Λιδάκης και η Μαρία Λούκα.

Στο cd album «Έτσι θα γίνει» της Εύας Λουκάτου (p+c 2009, DROMOS) συμμετέχει ερμηνεύοντας τo  «Τέλος». Ερμηνεύουν επίσης η Χριστίνα Γκόλια και η Σοφία Παπάζογλου.

Στο cd album «Της γης το μυστικό» του Βαγγέλη Καζατζή - Γιώργου Γκώνια (p+c 2009, LEGEND) συμμετέχει ερμηνεύοντας τα  «Το αύριο που χάνεται». Ερμηνεύουν επίσης οι Ψαραντώνης και η Μαρίνα Δακανάλη.

Στο cd album «Η επιστροφή του τεμπέλη δράκου» του Γιώργου Χατζηπιερή (p+c 2009, Universal music)) συμμετέχει ερμηνεύοντας το τραγούδι «Δυο φίλοι». Ερμηνεύουν επίσης οι Διονύσης Σαββόπουλος, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Φοίβος Δεληβοριάς, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Σοφία Παπάζογλου, Δώρος Δημοσθένους, Μελίνα Κανά, Χορωδία Νέας Γενιάς Ζηρίδη, Γιώργος και Πέτρος Χατζηπιερής.

Στο cd album «Μυθοτοπία» του Απόστολου Καλτσά (p+c 2010, Ιανός) συμμετέχει ερμηνεύοντας το τραγούδι  «Γενέθλια Πόλη». Ερμηνεύουν επίσης οι Χρήστος Θηβαίος, Γρηγόρης Κλιούμης (Υπόγεια Ρεύματα), Πάνος Μουζουράκης, Μάκης Παπαγαβριήλ (Apurimac), Απόστολος Ρίζος, Μάρθα Φριντζήλα, και ο Θάνος Μικρούτσικος.

Στο cd album «Καληνύχτα, Barney» του Κώστα Χρονόπουλου (p+c 2010, LEGEND) συμμετέχει ερμηνεύοντας μαζί με τον Κώστα Χρονόπουλο το τραγούδι  «Παιχνίδια». Ερμηνεύουν επίσης οι Ζίνα Αρβανιτίδη, Γρηγόρης Κλιούμης (Υπόγεια Ρεύματα), Μάνος Ξυδούς και Ελένη Πέτα.

Στο cd album «Σε τόπους που δεν ξέρω» του Γρηγόρη Πολύζου, σε παραγωγή Νίκου Ζούδιαρη (p+c 2012, Εκδόσεις Γαβριηλίδης) συμμετέχει ερμηνεύοντας τα τραγούδια «Κουτσό στρατιωτάκι»,«Θέλω»,«Κάποιος τραγουδούσε» και «Τυφλό πουλί» μαζί με τον Νίκο Ζούδιαρη. Ερμηνεύουν επίσης οι Λάκης Χαλκιάς, Φωτεινή Δάρα και Μαρία Κρασοπούλου.

Στο cd album "Αγάπη σ' αγαπάω" του συνθέτη Χρυσόστομου Σταμούλη (p+c 2013, Eκδόσεις Αρμός) συμμετέχει ερμηνεύοντας τα τραγούδια "Αυγουστιάτικη μου θλίψη" και "Κατάλευκο πουλί". Ερμηνεύουν επίσης η Μελίνα Κανά και ο Γεράσιμος Ανδρεάτος.

Τον Οκτώβριο του 2013 ερμηνεύει το "Παιδικό τραγούδι" μαζί με τον Λάγνη (Χρήστο Πανοηλία του συγκροτήματος Νέα Τάξη Πραγμάτων) που κυκλοφόρησε σε digital single.

Την άνοιξη του 2014 συμμετείχε ερμηνευτικά στο album «Από το φως και το σκοτάδι» του δεξιοτέχνη στο νέυ Νίκου Παραουλάκη, με τον Αλκίνοο Ιωανίδη,τον Μανώλη Λιδάκη, τον Φώτη Σιώτα κ.α. Ερμηνεύει το τραγούδι "Σε είδα" , σε στίχους του Δημήτρη Παπαχαραλάμπους.

Τον Μάρτιο του 2015 κυκλοφορεί το digital single "Σ' αυτή τη χώρα" (στίχοι:Τάμμυ Τσέκου / μουσική: Απόστολος Ρίζος), ως τραγούδι προπομπός του νέου προσωπικού του album '6'.

Τον Οκτώβριο του 2015 κυκλοφορεί ως digital single "Το ψάρι" (στίχοι & μουσική: Απόστολος Ρίζος) , άλλο ένα τραγούδι από το επερχόμενο προσωπικό του album.

Τον Δεκέβριο του 2015 συμμετέχει στο νέο album του Γιώργου Χατζηπιερή "Τα ταξίδια του Τεμπέλη Δράκου", ερμηνεύοντας το "Τραγουδάκι μου".

Τον Ιανουάριο του 2016 συμμετέχει στο album με τις μουσικές που έγραψε ο Γιώργος Καζαντής για τον Peter Pan, όπως διασκευάστηκε από το ΚΘΒΕ, ερμηνεύοντας τα τραγούδια του Πητερ Παν. Στους υπόλοιπους βασικούς ρόλους συμμετέχουν η Ελένη Τσαλιγοπούλου, η Μελίνα Κανά, ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Σταμάτης Κραουνάκης.

Τον Φεβρουάριο του 2016 ερμηνεύει το τραγούδι "Ο φόβος του Hermann", συμμετέχοντας στο album "Σελιδοδείκτες" του Νίκου Κολλάρου.

Τον Μάιο του 2016 κυκλοφορεί το τέταρτο προσωπικό του album, με τίτλο '6'.Τη μουσική και τους στίχους υπογράφει ο Απόστολος Ρίζος και σε δύο τραγούδια (“Σ’ αυτή τη χώρα” και “Ποια Νίκη;”) τους στίχους έχει γράψει η Τάμμυ Τσέκου. Τις ενορχηστρώσεις υπογράφουν από κοινού ο Γιώργος Ανδρέου και ο Απόστολος Ρίζος. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της παραγωγής, (ηχοληψία, μίξη, mastering) είχε ο συνθέτης Γιώργος Ανδρέου, με τον οποίο συνεργάστηκε στενά ο Απόστολος στη διάρκεια των δέκα μηνών παραγωγής του album.

 

 

 

Ζωντανές Εμφανίσεις bird 2

Από το 2001 παρουσίασε διαφορετικές μουσικές παραστάσεις σε μουσικές σκηνές της Αθήνας και άλλων πόλεων (Θεσσαλονίκη,Κοζάνη,Καβάλα,Ξάνθη,Λαμία, Άγιο Νικόλαο, Κύθηρα, Κάρυστο, Κόρινθο, Καλαμάτα, Τρίκαλα, Αγρίνιο, Κομοτηνή, Λεμεσό, Λευκωσία κ.α.) και πήρε μέρος σε μουσικά festival (Άρδας,Σκόπελος, Βύρωνας).

Με «ηλεκτρικό ήχο» στις μουσικές σκηνές της Αθήνας  «ΜΕΤΡΟ», «ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ»  και  «ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ»  και με «ακουστικό ήχο» σε ιδιαίτερους χώρους,όπως «ΤΟ ΜΠΑΡΑΚΙ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ»,τη γνωστή μουσική σκηνή χωρίς μικρόφωνο και στο ΘΕΑΤΡΟ «ΧΥΤΗΡΙΟ», το πέτρινο διατηρητέο κόσμημα του Κεραμικού. (2001- 2004)

Παρουσίασε συνδυασμό των δύο παραπάνω παραστάσεων στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΚΟΠΕΛΟΥ,    στη ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ και στο «ΜΥΛΟ» της ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. (2002-2003).

Συμμετείχε στις συναυλίες του ΝΙΚΟΥ ΖΟΥΔΙΑΡΗ στο 14ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ-ΘΕΑΤΡΟ «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ» με  τους  ΘΑΝΟ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟ, ΑΛΚΙΝΟΟ ΙΩΑΝΝΙΔΗ, ΕΛΕΝΗ ΤΣΑΛΙΓΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΩΣΤΑ ΘΩΜΑΙΔΗ και στην μουσική σκηνή «HOUSE OF ART» με  τους  Θ.ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟ, ΕΛ.ΤΣΑΛΙΓΟΠΟΥΛΟΥ, Ν.ΚΟΥΡΟΥΠΑΚΗ και Κ.ΘΩΜΑΙΔΗ, το 2001.

Επίσης,συμμετείχε ως ο μοναδικός ερμηνευτής στις συναυλίες του ΝΙΚΟΥ ΖΟΥΔΙΑΡΗ στο 15ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ-ΘΕΑΤΡΟ «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ» και στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΥ ΑΡΔΑ ,το καλοκαίρι του 2002.

Συμμετείχε στην συναυλία-παρουσίαση δίσκου του Μανώλη Καραντίνη στη μουσική σκηνή «ΜΕΤΡΟ» της Αθήνας τον Απρίλη του 2005,  με τους Ελένη Τσαλιγοπούλου,Γεράσιμο Ανδρεάτο,Σοφία Παπάζογλου,Πόλυ Πάνου.

Με τον κοντραμπασίστα-συνθέτη Βαγγέλη Κοντόπουλο σε μουσικές σκηνές στην Καβάλα, Ξάνθη, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη, Αθήνα (2007-2008).

Τον Φλεβάρη του 2010 στο «ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ» , με τη συμμετοχή των Νατάσσα Μποφίλιου, Γιάννη Χαρούλη, Μάρθα Φριτζήλα, Ρίτα Αντωνοπούλου, Υπόγεια Ρεύματα.

Τον Ιουνιό του 2010 στην «ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ» του Δήμου Αθηναίων στη συναυλία-παρουσίαση του δίσκου του « Τι είδες που δεν είδα εγώ; » , με τη συμμετοχή της Ρίτας Αντωνοπούλου.

Τον Μάιο του 2011 με την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων υπό τη διεύθυνση του Θανάση Τσιπινάκη μαζί με τον Νίκο Ζούδιαρη και τη Μελίνα Κανά.

Το Νοέμβριο του 2011 με την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων υπό τη διεύθυνση του Θανάση Τσιπινάκη μαζί με τη Γιώτα Νέγκα.

To 2012 οι μουσικές εμφανίσεις του είχαν ως θεματικό άξονα τη Γυναίκα – με την ευρύτερη έννοια του θηλυκού στοιχείου - σε σημαντικές πτυχές της ζωής. Τραγούδια γραμμένα για τη γυναίκα, τραγούδια γραμμένα από γυναίκες και τραγούδια που έχουν χαρακτηριστεί από κορυφαίες ερμηνεύτριες.
«Η Γυναίκα στον πυρήνα» παρουσιάστηκε σε μουσικές σκηνές στην Αθήνα (Πυρήνας, Σταυρός του Νότου) και στην περιφέρεια, καθώς και το καλοκαίρι του 2012 στο Φεστιβάλ «Στη Σκιά των Βράχων» που πραγματοποιείται στο Θέατρο Βράχων Βύρωνα.

Τον Ιούνιο του 2012, συμμετείχε στο εξαιρετικό αφιέρωμα στο Μάρκο Βαμβακάρη – «Μάρκος ο Φραγκοσυριανός» που παρουσιάστηκε στο Ηρώδειο, με την υπογραφή της Λίνας Νικολακοπούλου, μια παράσταση που  μεταφέρθηκε επίσης στο Φεστιβάλ Σάνης στη Χαλκιδική τον Αύγουστο.

Το χειμώνα 2012-13, ολοκλήρωσε στο Σταυρό του Νότου μια σειρά μουσικών παραστάσεων με τίτλο “Καρέ στης Ντάμας”, με καλεσμένες ξεχωριστές γυναικείες παρουσίες, όπως η Ρίτα Αντωνοπούλου, η Ειρήνη Σκυλακάκη, η Μαρία Παπαγεωργίου και η Λίνα Νικολακοπούλου.

Την άνοιξη του 2013, παρουσίασε το μουσικό project “Στα στέκια της Πόλης”, σε χώρους που αγαπάμε να βρισκόμαστε και να επικοινωνούμε.

Το καλοκαίρι του 2013, παράλληλα με τις εμφανίσεις του “Στους κήπους της πόλης”, και τις προσωπικές του συναυλίες στην περιφέρεια, συμμετέχει στις μουσικές παραστάσεις με τίτλο «Χειρολαβές», της Λίνας Νικολακοπούλου και στη συνέχεια στη μουσική παράσταση με τίτλο «Τις νύχτες μπαίνεις στα όνειρά μου».

Από το Χειμώνα του 2013-14, παρουσιάζει με τον μεγάλο ερμηνευτή Γιάννη Κούτρα, ένα ιδιαίτερο μουσικό αφιέρωμα στη μελοποιημένη ποίηση του Νίκου Καββαδία, με τίτλο «Όλο τον κόσμο Γύρισες».

Τον Μάιο του 2014 εγκαινίασε στον Σταυρό του Νότου τη νέα περίοδο των εμφανίσεών του, με τίτλο “Σ’ αυτή τη Χώρα” , παρουσιάζοντας με τη μπάντα του επιλογές από το νέο κύκλο τραγουδιών του, τραγούδια που έχουν χαρακτηρίσει τη δωδεκάχρονη πορεία του στο χώρο της έντεχνης και ελληνικής ροκ σκηνής, αλλά και διασκευές που έχει στιγματίσει με τις ερμηνείες του.

Τον Ιούνιο του 2014 , εμφανίστηκε στην παράσταση “Τετράς η ξακουστή του Πειραιώς” , για τους πρωτομάστορες του ρεμπέτικου (Βαμβακάρης,Μπάτης,Δελιάς,Παγιουμτζής), που παρουσίασε η Λίνα Νικολακοπούλου, στα πλαίσια του Ελληνικού Φεστιβάλ.

Στα τέλη του 2014, δημιουργεί το μουσικό projectMinimals’ , σε συνεργασία με δεξιοτέχνες μουσικούς, με κορυφαία στιγμή την πρόσφατη παρουσίασή του (Αύγουστο 2015) στο ιστορικό Θέατρο Απόλλων στην Ερμούπολη της Σύρου.

Τον Οκτώβριο του 2015, με αφετηρία τον Σταυρό του Νότου Club, περιοδεύει ανα την Ελλάδα με τη μπάντα του (trio).

Στις αρχές του 2016, συνεργάζεται με το Νίκο Ξυδάκη και συμμετέχει στην παράσταση του συνθέτη, με τίτλο «Τα Λαθροδιάσημα».

Aπό τον Οκτώβριο του 2015, με αφετηρία τον Σταυρό του Νότου Club, περιοδεύει ανα την Ελλάδα με τη μπάντα του (trio).

 

 

site bird ...facebook official page

 siteguitarfinaleole This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.